Kennisplatform
Suspendisse potenti. Sed et eros quam. Maecenas ullamcorper mauris ut neque dapibus porttitor. Integer vestibulum odio arcu. Fusce pellentesque tristique mauris, lacinia ornare lectus aliquet ut. Duis urna ex, mollis quis sem sed, fringilla fringilla nisl.
Est sit amet facilisis magna etiam tempor orci eu lobortis. Consequat nisl vel pretium lectus quam. At elementum eu facilisis sed odio morbi quis. Tincidunt praesent semper feugiat nibh. Morbi leo urna molestie at elementum.
Onderwerp
Suspendisse potenti. Sed et eros quam. Maecenas ullamcorper mauris ut neque dapibus porttitor. Integer vestibulum odio arcu. Fusce pellentesque tristique mauris, lacinia ornare lectus aliquet ut. Duis urna ex, mollis quis sem sed, fringilla fringilla nisl.
Est sit amet facilisis magna etiam tempor orci eu lobortis. Consequat nisl vel pretium lectus quam. At elementum eu facilisis sed odio morbi quis. Tincidunt praesent semper feugiat nibh. Morbi leo urna molestie at elementum.
Groepstherapie is een vak:
de groep als therapeutisch instrument
Subtitel
Elke groepstherapeut gebruikt altijd twee theoretische referentiekaders bij de uitvoering van het vak (de Haas, 2020). Om te beginnen het theoretische referentiekader van de groep zelf. Dit referentiekader is het universele onderdeel van elke groepstherapie, en heeft een eigen theoretische basis, namelijk de theorie van de kleine groep, kortweg genoemd de groepsdynamica (de Haas, 2020). Dit wetenschapsveld biedt de best gespecialiseerde kennis over groepen die op dit moment bestaat. Het omvat een uitgebreide en geïntegreerde theorie over de kleine groep, die zich ook nog eens heel goed laat vertalen naar praktische tools. Het is voor de hand liggend dat al die kennis nodig is want de groep is immers het fundamentele en professionele instrument waarmee elke groepstherapeut werkt. Hij gebruikt zoals ik het noem ‘de groep als therapeutisch instrument’(de Haas 2020). Daarom dient elke groepstherapeut in de eerste plaats expert te zijn op het gebied van groepen.
Subtitel
Het tweede referentiekader dat de groepstherapeut meebrengt is het gekozen therapeutische referentiekader, oftewel de therapeutische methode. Er bestaan tegenwoordig heel veel soorten groepstherapie, uitgevoerd door verschillende professionals, met heel veel verschillende therapeutische methodes (Schematherapie, MBT, CGT, Interpersoonlijk, etc) om uit te kiezen. Voorheen werd wel gedacht dat een groepstherapeut voldoende had aan zijn therapeutische methode, maar dat is een misvatting. Therapiegroepen zijn complexe organismen waarvoor theoretische en praktische kennis over groepen onontbeerlijk is. Zonder die kennis is het risico van een beperkt resultaat of zelfs schade voor cliënten niet ondenkbaar. Stel dat jij als groepstherapeut een CGT groep geeft, waarin je ontdekt dat een client stiekem ernstig wordt gepest. Met alleen de kennis van de CGT los je dat probleem niet of onvoldoende op. Een CGT groepstherapeut met kennis over groepen en groepsprocessen weet dat het zondebok-fenomeen van pestgedrag en buitensluiting in groepen kan voorkomen en heeft ook geleerd hoe dat aan te pakken.
Subtitel
Een bekwame groepstherapeut is dus in de eerste plaats een expert op het gebied van groepen, daarnaast expert in de gekozen methode, en weet daarbij ook nog eens hoe hij de methode binnen het groepsinstrument kan toepassen.
Centraal in het aanbod staat de groepsdynamica.
Klanten zijn: de GGZ, de Verslavingszorg, Forensische Psychiatrie, en de Somatische Zorg (Revalidatie)
>>>
Somatische Zorg
Universitair Medisch Centrum Groningen
Stichting Amarant Tilburg
Revalidatiecentrum Beatrixoord Haren
Revalidatiecentrum De Lindenhof Goes
Gezondheidscentrum Assen Oost
GGz
GGz Groningen
GGz Friesland
GGz Drenthe
GGz Adhesie Almelo
GGz Zwolse poort
GGz Gelderse Roos Wolfheze
GGz Noord Kennemerland
GGz Parnassia Den Haag
Mediant Enschede
PAAZ Hardenberg
Verslavingszorg
Verslavingszorg Noord-Nederland
Dubbele Diagnose Kliniek Heiloo
Onderwijs
Rijksuniversiteit Groningen
Alfa College Groningen
Hogeschool Windesheim Zwolle
Stichting Psy-Opleidingen Groningen (opleidingen voor Gz-psycholoog, Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut)
A opleiding tot psychiater GGz Drenthe
A opleiding tot psychiater GGz Friesland
A opleiding tot psychiater GGz Groningen
Ned Vereniging voor Groepsdynamica en Groepspsychotherapie
Vereniging voor Clientgerichte Psychotherapie
Ned Vereniging voor Pessopsychotherapie
Forensische Psychiatrie
Dr. S. van Mesdagkliniek Groningen
Ambulante Forensische Psychiatrie Leeuwarden
Bedrijfsleven
BrainActivitiz, Bureau voor Creatieve- & Tekstproducties Groningen
hoe we didactisch werken
Groepen (en teams) leiden is een vak! En dat vak kun je leren.
Het is heel normaal dat mensen groepen (en zeker ook teams) lastig vinden. Groepen en teams zijn complexe systemen en de groepsprocessen daarbinnen zijn vaak onvoorspelbaar en moeilijk te hanteren. Gelukkig bestaat er op dit gebied veel vakkennis, en de methodes in dit vak zijn tegenwoordig zo exact geworden dat het leren om professioneel een groep of team te leiden veel makkelijker is geworden.
De Haas groepsdynamica heeft zich toegelegd op de perfectionering van deze methodes en technieken. Verfijning en concretisering daarvan is onze specialiteit. Zo hebben we ontdekt dat elke groepsleider met relatief eenvoudige gesprekstechnieken en houdings(relatie-) technieken heel effectief een groep kan sturen in de gewenste richting.
Deze methodes en technieken zijn goed te leren door ze te bestuderen en vooral door ze te oefenen. Ze komen uitvoerig aan bod in de verschillende cursussen, trainingen en coachingstrajecten die we aanbieden. De meeste daarvan zijn ook nog eens gecertificeerd door de autoriteit op dit gebied, de Nederlandse vereniging voor groepsdynamica en groepspsychotherapie.
Mijn waarden
- Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus.
- Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu vulputate consequat vitae
- Quisque rutrum. Aenean imperdiet. Etiam ultricies nisi vel augue.
- Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero faucibus.
- Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros.